Napellenző

1. Napellenző - a termék

NapellenzőAz autóipari alkatrészek, napellenzők gyártása alapvető fő profilunk közé tartozik és szinte nincs is olyan nagy nevű márka, akivel ne lennénk kapcsolatban. Jól látja a dolgokat, ha minket megkeres!  Szembeszökő a különbség. A napellenzők előállításakor a különböző hordozó testeket PVC fólia bevonattal látjuk el és rászereljük a rögzítéshez és mozgatáshoz szükséges mechanikai elemeket.

A napellenzők felszereltsége nagyon sokrétű lehet. Az egyszerű kizárólagos funkciót ellátó alapkiviteltől az extra szolgáltatásokat nyújtó típusokig. Ilyen pld. a tükör, a világítás, a tükröt lezáró ajtók, a csúsztatható tengelyű kivitel stb. A fóliára zseb, felirat, címke is kerülhet.

Méret szempontjából pedig az alig 15*10 cm –es személyautó napellenzőtől az 1 m feletti hosszúságú teherautó napellenzőkig tudjuk vállalni a napellenzők gyártását .

Árnyékolástechnikában az élvonalban. Legyen: személygépkocsi, teherautó, kamion vagy egyéb jármű.

2. Napellenző - a technológia

Alapvetően háromféle technológiát alkalmazunk a napellenzők gyártása folyamán. A megrendelő igénye, kívánsága szerint előállítható PU-ból (poliuretánból), PP-ből (polipropilénből) és ún. "szendvics-technológiával".

1. Habosított poliuretán test gyártása

A habosítás előtt egy rézbevonatú acél drótkeret kerül kialakításra, amelyre fel vannak szerelve a napellenzö rögzítéséhez, működéséhez szükséges szerkezeti elemek.

A drótkeret hajlítása, szerelése speciális célgépeken történik.

Az így kialakított keretre habosítással kerül rá a kívánt napellenző forma.

rézbevonatú acél drótkeret

Poliuretán habtestek gyártása

A poliuretánból készült testek alapanyagát a BASF csoport tagja az Elastogran Kemipur Kft. Szállítja a PEMÜ részére. A habosítást Desma típusú karusszel kialakítású habosítógéppel, végezzük. A berendezésen 18 szerszámhely van amelyen 36 különböző típusú forma helyezhető el.

Habosítószerszám

Habosítószerszám

2. Napellenző fröccsöntött PP testtel

Napellenző fröccsöntött PP testtelA fröccsöntéssel kialakított polipropilén test merevsége miatt önhordó, nem igényel hordozó drótkeretet. A rögzítéshez, működéshez szükséges elemek direkt a testre szerelhetőek.

A test két fél fröccsdarab összeillesztésével készül, ún. Shell kivitelű. A fröccsszerszám általában etázs rendszerű, a nagy felület és a viszonylag kis súly miatti záróerő problémák elkerülése végett.

A fröccsöntés után behelyezésre kerül a rugó és a két fél összepattintása után a napellenző testre felhegeszthető a fólia.

A PP test előnye a rendkívüli tartósság, szilárdság és a szép esztétikus megjelenés. Nagyobb szériák esetén pedig olcsóbb gyártási költség.

3. Szendvics szerkezetű napellenző testek

Szendvics szerkezetű napellenző testek A szendvics szerkezetű napellenző testek hasonlóan a habosított PU testekhez, drótkeret vázra épülnek.

A habosítás helyett itt formára stancolt szivacslap, kartonlap erősítéssel adja a bevonásra kerülő testet.

A Stancolt lapokat melegragasztással rögzítjük egymáshoz és a drótkerethez.

A szendvics-szerkezetű napellenzők előnye a könnyebb és gyorsabb előállítás.

 

A napellenzők hegesztése, szerelése.

A különböző kialakítású testekre nagyfrekvenciás hegesztéssel rögzítjük a bevonatot alkotó PVC fóliát.

A gyűrődésmentes bevonatot speciális hegesztőszerszámokkal alakítjuk ki.

A rögzítőelemek szerelése célgépekkel, valamint ultrahangos hegesztéssel történik.

Suzuki NBC napellenző hegesztése 01 Suzuki NBC napellenző hegesztése 02 Suzuki NBC napellenző hegesztése 03
Suzuki NBC napellenző hegesztése 04
 
Készítette: occam & agocs co.